Sommelier Tom

Achter de campagne “Wijn for Life” zitten heel veel mensen en werkuren. Maar de drijvende kracht is Tom Deseyn, tot januari 2021 medewerker bij Onafhankelijk Leven.

Ook mensen met een handicap maken dromen waar

Tom raakte in 1998 verlamd aan zijn linkerarm bij een verkeersongeval, maar dat heeft hem niet verhinderd om zijn dromen te realiseren. Tom studeerde journalistiek, volgde een lerarenopleiding, schoolde zich bij tot sommelier en is nu actief bezig met een webshop met alles voor de moestuin. Hij werkte 13 jaar voor Onafhankelijk Leven.

“Mijn beperking heeft mij er bewust van gemaakt hoe belangrijk het is dat mensen dezelfde keuzes kunnen maken als alle andere mensen, en dat ze hun eigen leven uitbouwen.”

Van toevallige wijnproever tot echte sommelier

Tom’s passie voor wijn ontstond eerder toevallig via een kerstcadeau. Hij kreeg een cadeaubox met wijn en maakte samen met zijn vrouw tijd om alle wijnen te proeven. Het boeide hem wel om uit te zoeken waarom wijnen zo hard van smaak kunnen verschillen.

“Niet veel later schreef ik me bij Syntra in voor een cursus wijn proeven. Ik volgde nadien ook nog de cursus sommelier. Op verzoek van mijn collega’s van Onafhankelijk Leven organiseerde ik een eerste wijndegustatie, ik wilde vanalles vertellen over de wijnen die ik geselecteerd had. Maar het werd vooral een babbelavond, over de wijnen werd niet al te veel verteld”, lacht Tom. “Nadien volgden nog vele andere wijnproeverijen en zo ontstond het idee om wijn te verkopen ten voordele van Onafhankelijk Leven”, voegt Tom er aan toe.

Elke wijn vertelt een verhaal

Met het diploma sommelier heeft Tom verder niks meer aangevangen. Hij is er ook niet meer maniakaal mee bezig.

“Ik kies nu meer mijn wijnmomenten uit, ik beschik wel nog over een ruime wijnkelder met een goeie 200 wijnflessen. Ik heb ook 100 wijnstokken om zelf wijn te maken. Elke wijn vertelt een uniek verhaal, op basis daarvan selecteerde ik ook de 26 wijnen voor Wijn For Life”, besluit Tom.

Zin om te proeven van onze heerlijke wijnen? Kies hier uit onze selectie overheerlijke wijnen >>>